Wat kan helpen bij night terror?

Wat is ‘night terror’?

Pavor Nocturnus, beter bekend als nachtangst of ‘night terror’, treedt op tijdens de diepe slaap bij kinderen.  Omdat nachtangst optreedt tijdens de diepe slaap herinner je je er nadien niets van.  Dit in tegenstelling tot een nachtmerrie.  Pavor nocturnus komt vaak voor bij kinderen tussen 3 en 12 jaar.  Het schijnt net iets vaker voor te vallen bij jongens.  Ongeveer één op de tien kinderen heeft er wel eens last van.  De kans is klein dat de intense nachtelijke angstbeleving zich verderzet naar volwassen leeftijd.

Je zal het maar meemaken.  Je kind dat plots begint te roepen, zich helemaal verloren voelt, misschien zelfs wild in het rond slaat.  Ook voor de ouders kan dit een grote impact geven.  Men wil namelijk kindlief helpen, maar men geraakt niet door een bewustzijnsbarrière.  Het kind beleeft nog een diepe vorm van slaap.  Een dergelijke paniekaanval kan van enkele minuten tot wel meer dan een half uur duren.  Hierna valt het kind weer in een diepe slaap.  Het hele voorval wordt ’s ochtends niet herinnerd. 

Welke behandelmethode voor Pavor Nocturnus bestaat er nu?

Geen!  Althans vanuit het gezichtspunt van de psychologie. Een tamelijk ontnuchterend antwoord.  Huisarts / Apotheek / Psycholoog; je krijgt overal dezelfde antwoorden. Ze hebben absoluut geen idee hoe om te gaan met ‘night terror’.  Men komt daar in de vakliteratuur ook eerlijk voor uit.  Men weet het niet.  Het enige advies dan men geeft naar ouders toe, is kalm blijven tijdens de paniekaanval. 

Laat ons dan samen eens verder kijken wat er toch mogelijk zou kunnen zijn…Misschien moeten we toch maar eens een beetje out of the box denken.

Wat is lucide dromen?

Meestal zijn we ons niet bewust tijdens een droom.  Lucide dromen is een vorm van dromen waar we ons wel bewust zijn van het feit dat we dromen.  We worden als het ware ‘wakker’ in een droom en beseffen dat we dromen.  Lucide dromen is een eeuwen oude vorm van bewustzijns veranderende technieken.  Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat het mogelijk is om lucide te dromen door in een labo experimenten uit te voeren.  Het ultieme bewijs dat je in een REM-slaap vertoeft, is een horizontaal bewegende oogbol.  Dit noemen we ook wel het ‘windshield wiper effect’, ook wel bekend als het ‘ruitenwisser effect’. 

Door een slapend iemand op commando in een labo dit teken te laten uitvoeren, had men in 1975 het ultieme bewijs.  Zo zie je maar hoe de wetenschap op gebied van bewustzijn 1000en jaren achterloopt op zaken waar bijvoorbeeld Egyptenaren al lang mee vertrouwd waren in de praktijk.

Als je lucide kan dromen, ben je je dus bewust van het feit dat je droomt.  Je wordt alert in de droom. 

REM-slaap

Wacht eens even. De paniekaanval valt voor tijdens het 1e gedeelte van de slaap (diepe slaap). Hoe kan dan de REM-slaap hier een positieve impact op hebben? Wel, het sleutelwoord is bewustzijn. Tijdens de Pavor Nocturnus is jouw kind zich niet bewust dat hij/zij slaapt. Men vermoedt dat 1 deel van de hersenen in diepe slaap is en een ander deel actief. Het is wel een feit dat jouw kind op dat moment misschien met ogen open staat te roepen en te tieren. Aan ons om een manier te vinden om te kunnen communiceren met jouw kind.

Hoe kan je leren lucide te dromen?

Het probleem dat de meeste mensen hebben alvorens succes te boeken op gebied van lucide dromen, is bewustzijn.  Men is zich overdag niet bewust dat men wakker is.  Dus is men ’s nachts zeker niet bewust dat men slaapt.  Er dient zich dus een onbewuste routine aangeleerd te worden tijdens de dag.  Een controle met als doel om te verifiëren of men wakker is.  Omdat je tijdens de dag regelmatig even aftoetst of je al dan niet slaapt, ga je ’s nachts dezelfde gewoonte gebruiken. 

Een voorbeeld:

Een voorbeeld zou kunnen zijn, om regelmatig naar je vingers te kijken en ze even te tellen.  Tijdens de droom zal je opmerken dat getallen kunnen vervormen.  Tijdens de droom kan het zo maar zijn dat je 12 vingers telt.  Zo’n vreemde bevinding kan genoeg zijn om je bewust te maken dat je droomt.  Ook zou je met de rechter wijsvinger de linker handpalm kunnen aanraken.  Mocht je vinger door de andere hand zweven, dan weet je dat je droomt.  Een ander voorbeeld is dat als je naar de klok kijkt tijdens een droom, een gans andere beleving ervaart van tijd.

Datgene waar je overdag aandacht aan schenkt, laat zich ’s nachts uiteindelijk ook opmerken.

Je zou afhankelijk van de belevingswereld van jouw kind op een leuke manier tijdens de dag iets kunnen bedenken wat leidt naar deze bewustwording.  Bij een vierjarige ga je wat meer fantasie aan de slag dienen te leggen dan bij een elf jarige.  Dat spreekt voor zich.

Hoe kan lucide dromen ‘night terror’ verhelpen?

Even terug naar onze Pavor Nocturnus.  Een kind is in paniek, slaapt, maar heeft geen besef dat het slaapt.  Onze zintuigen misleiden ons tijdens de nacht.  Het kind ervaart paniek, maar heeft geen idee hoe uit deze vreemde angstaanjagende gebeurtenis te komen.  Het antwoord is paradoxaal genoeg de droom zelf.  In de droom is alles mogelijk, ook de oplossing.  Gids je kind tijdens de paniekaanval door dezelfde controle als overdag.  Slaap je?  Hoeveel vingers telt jouw hand?  Indien het kind ook overdag genoeg heeft geoefend om zich bewust te zijn, zal dit tijdens de slaap ook mogelijk zijn.

Vanaf het moment dat je je kind hebt geholpen om te controleren of het slaapt, kan ook suggesties beginnen geven die leiden tot het positieve tegenovergestelde gevoel.  Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “__(naam kindje), verander dat wat je ziet naar jouw mooie zachte bed waar je rustig gaat slapen”.   Je zal op dat moment je fantasie wat dienen te gebruiken om om te kunnen gaan met de variabelen die zich op dat moment aandienen.  Ik bedoel ben je op dat moment thuis of op verplaatsing zoals in een hotelkamer?

Wat wel en niet te doen tijdens de night terror?

Denk eraan, tijdens de paniekaanval, ziet het kind in z’n eigen beleving een situatie die bedreigend overkomt.  Ga NIET in detail uitvragen wat er aan de hand is.  Omdat zo alle aandacht bij de paniek prikkels blijft.  Het heeft ook geen zin om de zaken helder te krijgen, want jouw kind droomt.  Dus die belevingswereld is helemaal anders.  Jij, als ouder, bent wakker, maar jouw kind niet.  Ook voor ons als ouder is dat onwezenlijk op dat moment.  Wees je daar van bewust.

Het kind beleeft tijdens de Pavor Nocturnus iets wat NIET leuk is.  Door je stem te gebruiken, kan je zijn/haar aandacht laten richten op iets wat WEL leuk is.  Door middel van herhaling op gebied van:

1. Ik ben mij bewust dat ik droom.

2. Ik richt mij op iets leuks.

Het voordeel van lucide dromen is dat alles mogelijk wordt.  Er zijn geen beperkingen.  Kinderen kunnen zelfs gaan vliegen zoals superman.  Alles is mogelijk tijdens de droom.  Als het maar leuk is.

Hoe lang duurt het voor mijn kind kan lucide dromen?

Ieder kind is uniek.  Herhaling is in dit geval het enige wat er dient te gebeuren.  Hou vol. Wees ook creatief om dit uit te leggen aan jouw kind en doe gewoon mee. Sommige kinderen zijn hier heel snel mee weg, andere hebben enkele weken tijd nodig.

Soms vinden kinderen het ook wel leuk om een droom dagboek bij te gaan houden.  Waar een tekening of vermelding kan worden gemaakt van leuke en/of minder aangename dromen.  Bij ‘night terror’ zal er waarschijnlijk geen herinnering zijn, maar dat wil niet zeggen dat er ook geen andere dromen beschreven kunnen worden.

Het grote voordeel van jouw kind zo vroeg in contact te brengen met lucide dromen is de mogelijkheid om zichzelf te laten ontplooien.  Zelfs als de Pavor Nocturnus lang voorbij is, kan lucide dromen een positieve impact op het leven bieden.  In dit geval is jong geleerd, letterlijk oud gedaan.  Op deze manier heb je die vreselijke nachtelijke paniekaanvallen van jouw kind kunnen ombuigen naar een kans om om te kunnen gaan met zijn/haar gevoeligheid.  Als je op volwassen leeftijd dient te leren om lucide te kunnen dromen, ben je daar veel meer tijd aan kwijt dan dat je op jonge leeftijd reeds start.  Dus waarom zouden we deze kans laten liggen?

Heeft jouw kind last van ‘night terror’ of Pavor Nocturnus, neem dan gerust contact op met mij.

Christophe Dierckx

+32 (0)486 897203