Verslavingen (eten, roken, alcohol, winkelen, drugs, werken, etc.)

Ik krijg de laatste tijd veel cliënten over de vloer die van hun verslaving af willen.  Daarom neem ik even de tijd om hier iets over te schrijven.

Waarom zijn wij verslaafd?  Wat is een verslaving?  Wat kan er aan gedaan worden?

Laat mij starten met het begin.  Eet-, rook-, drank-, werk-, winkel-, drugsverslaving; het is eigenlijk allemaal hetzelfde.  De één al intenser als de ander.  Eigenlijk zijn we allemaal ontsnappingsverslaafden of beter nog vermijdingsverslaafden…

Je doet alles, zodat je maar niet hoeft te voelen (emotie), wat er te voelen valt.

Als je niet weet hoe je je gedachten kan veranderen, wat ga je dan doen?  Juist, je gaat er alles aan doen (roken/eten/alcohol/drugs/etc.) om het negatieve niet te voelen en om te vergeten.   Je bent niet gebroken, je bent perfect.  Je probeert te overleven.  Je weet eenvoudigweg niet HOE je met pijn kan om gaan.  Je doet alles om maar niet met de pijn in contact te komen.

Alle nare herinneringen zitten in ons hoofd.  Hoeveel eten/drank/drugs/rookwaren kan je innemen opdat de herinnering voor altijd weggaat?  Juist, het gaat voor eventjes weg en dan komt het terug.

Wat als er een manier bestaat om die herinnering(en) te veranderen??  Voor altijd!!  Als je de herinneringen kan veranderen zodat ze jou niet meer hinderen, zou je die kans dan grijpen?

Wat je tot hiertoe gedaan hebt, is bezig blijven om niet herinnerd te worden aan het negatieve…eten/drinken/werken/winkelen de lijst is eindeloos.  Wat je ook doet buiten je om, je lost het probleem niet op.  Je kunt niet weglopen van wat je binnenin vast houdt.  Als je de herinneringen zo kan veranderen dat ze je niet meer zouden storen, hoezeer zou je leven dan positief veranderen?  Wie zou zijn/haar herinneringen niet willen veranderen?

Hier is een geheim: herinneringen hoeven niet voor altijd vast te zitten.  Waarom de slechte blijven onthouden en herhalen?  Jouw brein is een geweldig voertuig, alleen weet je nog niet hoe je het moet besturen.  Je kunt een telefoon beter hanteren dan je eigen brein.  Als je je slecht voelt, wat doe je dan?  Je kunt een sigaret roken, op iemand roepen, bier drinken, de snoepkast leegeten; maar lost het het probleem op?  NEE, het heeft het nooit gedaan en zal het ook nooit doen.  Weet je waarom het eten/sigaret/alcohol zo goed werkt –> het leidt je aandacht af van A naar B.  A blijft bestaan, je kan niet ver genoeg vluchten van je eigen verstand.

De nr 1 oorzaak van verslaving is een emotionele oorzaak.  Het probleem is dat je die oorzaak nog niet hebt aangepakt.  We hebben allemaal een brein dat onze herinneringen heeft opgeslagen.  Heel je brein is een grote hypnose machine:  Als je een negatieve herinnering oproept, ga je in een trance en zie/voel/hoor/ruik je dingen die er eigenlijk NU niet echt zijn; en toch ervaar je het negatieve.  Hier hebben we dus iets waar we mee kunnen werken.  Eigenlijk doen we dit al dag in dag uit, alleen niet bewust.  Het zou mooi zijn om zelf de bus te besturen en niet meer achterin te zitten terwijl de bus maar rondjes maakt.

Wat we samen kunnen doen is deze slechte herinneringen veranderen naar een neutraal gevoel.  Of beter nog: ik kan jou technieken aanleren zodat je zelf aan de slag kan gaan met al het negatieve uit het verleden en wat er nog komen zal…

Voor meer info:

Christophe Dierckx – +32 (0)486 897203

http://eenbeterplan.be

natuurlijk slank

Misschien ben je op dieet of ben je dat geweest, of ken je iemand die constant probeert te vermageren?  Veel mensen die een dieet volgen, voeren een levenslange strijd om gewicht te verliezen, terwijl anderen gemakkelijk slank blijven.

Factoren bij gewichtsverlies:

  1.  Meer eten dan nodig: Mijn slimme vrouw gebruikt wel eens de metafoor van gaan tanken met een auto.  Als je benzine tankt, zorg er dan voor dat de brandstoftank voldoende leeg is.  Je moet genoeg km’s rijden, voor je terug kan tanken.  Anders loopt de brandstoftank over.  Zo gaat het ook in ons lichaam.  Je lichaam moet alle Kcal kunnen verbranden, anders slaat het die op in de vorm van vet.
  2. Emotioneel eten: Mensen eten soms te veel als ze ongelukkig of gespannen zijn, omdat het op een eenvoudige manier zorgt voor een genoegen in het leven waar je op kunt rekenen.  Als het ongelukkige gevoel of de stress afneemt, zal de behoefte aan te veel eten vaak verdwijnen.
  3.  Oude overtuigingen: Soms hoor ik wel eens: “ALS er nog eten over is, DAN eet ik de restjes op.”  Wat maakt dat je dat doet?  Hier zit een belemmerende overtuiging achter.  Het achterhalen van die overtuiging kan dikwijls licht op de zaak doen schijnen.  Soms kan dit ingeprent zijn door ouders die stellen dat je altijd je bord moet leeg eten of iets in de trend.
  4.  Grenzen stellen: Sommige mensen weten niet goed hoe ze moeten reageren als ze seksueel benaderd worden.  D.m.v. een onaantrekkelijk overgewicht kan men een dergelijke situatie op effectieve wijze vermijden.  Als zo iemand ontspannen op flirten leert reageren en zo nodig ferm NEE leert zeggen, verdwijnt de noodzaak voor overtollig gewicht.
  5.  Angst: Eenzaamheids-conflict of existentie-conflict.  Je voelt je alleen gelaten, als een vis op het droge.  Door vochtophoping in het lichaam gaat je onbewuste met dit conflict om.  Zorg ervoor dat je dit conflict oplost en het overtollige water wordt automatisch uitgeplast.

Oplossing

Wat de oorzaak ook is, door middel van hypnose en/of coaching kan je inzicht krijgen in het probleem.  Eenmaal als je weet wat de oorzaak is, kan je de gepaste maatregelen nemen.  Directe hypnose kan aangewend worden om met een regressie het probleem te ontdekken.  Alsook kan er met directe suggesties gezorgd worden om bewuster en gezonder te eten.

Weet dat je er niet alleen voor staat en dat er een veilige, ontspannen manier bestaat om gewicht te verliezen!

Christophe Dierckx

Een Beter Plan – eenbeterplan.be – +32 486 89 7203