Waarom Problemen Soms Complex Kunnen Zijn: Een Praktijkvoorbeeld

In mijn werk als holistisch hypnotherapeut kom ik regelmatig cliënten tegen met complexe problemen. Vandaag wil ik een praktijkvoorbeeld delen om te illustreren waarom problemen soms uit meerdere lagen of oorzaken kunnen bestaan.

Het Initiële Probleem

Een cliënt kwam bij mij met probleem X. Wat dit probleem precies was, doet er in dit geval niet toe. Wat belangrijk is, is hoe we het probleem benaderden en oplosten. In mijn praktijk gebruik ik hypnose om toegang te krijgen tot het onderbewuste van de cliënt. Dit doen we door middel van een ja- en nee-signaal, waarbij de cliënts onderbewuste een spontane beweging maakt met een vinger om ja of nee aan te geven. Via deze “feedback loop” kunnen we vragen stellen aan een innerlijke wijsheid die elk mens bezit.

De Ontdekking van Meerdere Oorzaken

Tijdens de trance bleek dat probleem X uit maar liefst zeven verschillende onderdelen bestond. Dit ontdekten we door gerichte ja- en nee-vragen te stellen. Veel mensen denken dat een probleem slechts één oorzaak heeft, maar vaak is dit niet het geval. Hier zaten we met een cliënt met een probleem dat zeven verschillende oorzaken had. Na bevestiging dat het veilig was om hiermee te werken, begonnen we met het eerste onderdeel.

Terug naar de Oorsprong

Het eerste probleem bracht ons via een regressie terug naar een gebeurtenis op vierjarige leeftijd. Hierbij stelde ik een reeks vragen om zeker te zijn dat de perceptie van de gebeurtenis positief veranderd kon worden. Deze vragen zijn:

  1. Kan de emotie(s) worden getransformeerd naar het positieve tegenovergestelde?
  2. Heeft de vierjarige een deel van zichzelf weggeduwd?
  3. Dient er vergeving plaats te vinden naar anderen en/of zichzelf?
  4. Moet er van die situatie iets geleerd worden?
  5. Zit er een entiteit vast in die situatie?
  6. Is het mogelijk dat de vierjarige zich 10/10 waardevol voelt?
  7. Is het mogelijk dat de vierjarige zich compleet ervaart?

In dit geval bleek dat de vierjarige een deel van zichzelf had weggeduwd, maar dat deel kon niet meteen worden terug verwelkomd. Dit gaf een probleem voor het resultaat van de sessie.

Verdere Regressie

We pauzeerden de situatie van de vierjarige en gingen verder terug in de tijd om de oorzaak van dit probleem te achterhalen. Dit bracht ons naar een situatie op éénjarige leeftijd. Hier bleek al snel dat de eenjarige zich niet 10/10 waardevol kon voelen. We pauzeerden ook deze situatie en vroegen de wijsheid om verder terug te gaan.

Reïncarnatie en Vroegere Levens

Via regressie kwamen we terecht in een vorig leven, waar de cliënt een man was die zich niet compleet kon ervaren. We gingen nog verder terug in de tijd naar de oorzaak hiervan. Deze interventie verliep gelukkig snel, waarna we stap voor stap terugwerkten naar de man, de éénjarige en de vierjarige. Uiteindelijk kon probleem nummer één worden losgelaten.

Het Oplossen van de Overige Problemen

Hoewel er nog zes andere problemen waren om op te lossen, verliepen deze eenvoudiger. Vaak is het eerste probleem het moeilijkst. Bovendien merk ik regelmatig dat latere problemen gerelateerd zijn aan eerdere, waardoor het oplossen van de eerste problemen al een groot deel van de latere problemen heelt.

Conclusie voor de cliënt

Dit praktijkvoorbeeld laat zien dat problemen vaak complexer zijn dan ze in eerste instantie lijken. Door geduld, zorgvuldige vragen en een holistische benadering kunnen we echter de verschillende lagen van een probleem blootleggen en oplossen. Dit leidt tot een diepere en duurzamere heling voor de cliënt.

Waarom Wordt Holistische Hypnose Soms Belachelijk Gemaakt?

Holistische hypnose is een krachtige methode om complexe problemen op te lossen door in verbinding te gaan met de innerlijke wijsheid van een persoon. Toch wordt deze werkwijze vaak door anderen belachelijk gemaakt. In deze blogpost verken ik waarom dat zo is, en waarom deze methode desondanks zo effectief is.

Onbegrip en Ongeloof

Een van de belangrijkste redenen waarom holistische hypnose soms belachelijk wordt gemaakt, is onbegrip. Veel mensen hebben geen ervaring met hypnose en kennen de kracht ervan niet. Ze kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het onderbewuste van een persoon antwoorden kan geven via ja- en nee-signalen.

Bovendien is er een breedgedragen scepticisme over alles wat niet direct wetenschappelijk bewezen kan worden. Hypnose wordt vaak gezien als iets dat te maken heeft met magie of hocus pocus, terwijl het in werkelijkheid een diepgaande en wetenschappelijk onderbouwde methode is om toegang te krijgen tot het onderbewuste.

Onbekend Maakt Onbemind

Een andere reden voor de kritiek is simpelweg dat mensen niet bekend zijn met de methode. Nieuwe en onbekende technieken roepen vaak weerstand op. Het is makkelijker om iets te verwerpen dat men niet kent, dan de moeite te nemen om het te begrijpen. Dit fenomeen zien we niet alleen bij hypnose, maar bij veel alternatieve en complementaire therapieën.

Ervaringen Spreken Voor Zich

Ondanks de scepsis en het onbegrip, hoor ik nooit kritiek van cliënten wiens complexe problemen eindelijk zijn opgelost. Dit komt omdat zij de voordelen en resultaten van de sessies uit eerste hand ervaren. De manier waarop holistische hypnose werkt, stelt cliënten in staat om alle oorzaken van hun probleem in kaart te brengen en deze één voor één op te lossen vanuit hun eigen innerlijke wijsheid.

De Cliënt Staat Centraal

Wat holistische hypnose voor mij zo wonderbaarlijk maakt, is dat het de cliënt centraal stelt. Het gaat niet om wat ik als therapeut denk dat het probleem is, maar om wat de innerlijke wijsheid van de cliënt zelf aangeeft. Dit zorgt ervoor dat de oplossing altijd passend en op maat is, omdat deze rechtstreeks voortkomt uit de persoonlijke beleving en behoeften van de cliënt.

Conclusie

Holistische hypnose wordt soms belachelijk gemaakt vanwege onbegrip, ongeloof en onbekendheid. Toch blijft het een uiterst effectieve methode voor het oplossen van complexe problemen. Door in verbinding te gaan met de innerlijke wijsheid van de cliënt, worden alle oorzaken van een probleem blootgelegd en stap voor stap opgelost. Dit maakt het een van de meest cliëntgerichte methoden die er bestaan, waarbij de ervaring en behoeften van de cliënt altijd centraal staan.